Vývoj kartografie z pohledu vybraných světových kartografů - Jelínková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem bakalářské práce je věcně a přehledně pomocí rešerší popsat vývoj kartografie z pohledu vybraných světových kartografů. První část je zaměřena na vysvětlení pojmů týkajících se tohoto tématu, další pak už na vývoj kartografie, který je rozdělen do jednotlivých období. Každé z těchto období zahrnuje stručný popis vývoje kartografie ve vybraných státech a stručný přehled významných kartografů pro toto konkrétní období. V každém tomto období je podrobněji popsána tvorba několika kartografů, ke kterým jsou obrázky a mapové přílohy. V závěru je shrnut význam historické kartografické tvorby pro naši současnost.
The development of cartography according to selected world's cartographers
Keywords: kartografie; kartografické dílo; mapa; atlas; glóbus; autor mapy (kartograf); cartography; cartographic work; map; atlas; globe; mapmaker (cartographer)