Fotosyntéza terestrických rostlin jako téma na 2. stupni základních škol - Boháčová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na žákovské znalosti fotosyntézy a dalších souvisejících procesů u terestrických rostlin. Obsah práce poukazuje na mylné představy u žáků 9. ročníků základních škol a nižšího gymnázia. Dále se zabývá postoji učitelů přírodopisu k náročnosti a realizaci výuky fotosyntézy. V rámci teoretické části jsou představeny fyziologické procesy rostlin a jejich případné miskoncepce, jejichž výskyt je častý v českých i zahraničních výzkumech. Studie byla realizována na čtyřech základních školách a nižším gymnáziu pomocí dotazníkového šetření. Výsledky šetření deklarují, že mezi žáky panují mylné předpoklady a nedostatečné znalosti z fyziologie rostlin. Responze učitelů přírodopisu poukazují na náročnost výuky biochemických procesů v nižších ročnících základní školy.
Photosynthesis of terrestrial plants as a topic at the lower-secondary school
Keywords: biomasa; fotosyntéza; respirace; miskoncepce; základní školy; učitelé; dotazníkové šetření; biomass; photosynthesis; respiration; misconception; primary schools; teachers; questionnaire survey