TRH PRÁCE V OKRESE CESKÉ BUDEJOVICE VE VZTAHU K ZAHRANICÍ - Šnejdar, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2008)
Jaroslav ŠNEJDAR: Trh práce v okrese České Budějovice ve vztahu k zahraničí. Diplomová práce, rok 2008. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ekonomická fakulta Katedra řízení. Vedoucí práce doc. Ing. Růžena KRNINSKÁ, CSc. Diplomová práce měla za cíl, zmapovat trh práce v okrese České Budějovice ve vztahu k zahraničí a specifikovat vlivy na vývoj legálního zaměstnávání cizinců v okrese České Budějovice, kterým bylo vydáno povolení k zaměstnání za posledních 5 let, s dopadem na nezaměstnanost v okrese České Budějovice. Dále vliv vstupu České republiky do EU s dopadem na odliv pracovních sil s trhu práce v okrese České Budějovice. Hlavním cílem je analyzovat zkoumaný region a trh práce s ohledem na profese požadované ze strany zaměstnavatelů. Jde o postižení legálního zaměstnávaní cizinců. Bylo uskutečněno porovnání statistik Úřadu práce České Budějovice za období 2003-2007 a průzkumu formou dotazníkového šetření u zaměstnavatelů (firem) v okrese České Budějovice, jež zaměstnávají cizince a nebo mají zájem o zaměstnávání cizinců. Za účelem přeshraničního zaměstnávání občanu České republiky byl prostřednictvím pracovníků Úřadu práce v Český Budějovicích zprostředkován kontakt s pracovníkem uvedeného úřadu Arbeitsmarketservice Freistadt, kde bylo formou rozhovoru pohovořeno o otázkách týkající se způsobu příjímání pracovníku ze zahraničí, zejména občanů z České republiky.
Labour market in Ceské Budejovice district in relation to foreign countries
---
Keywords: globalizace; trh práce; cizinec; nezaměstnanost; zaměstnanost cizinců; úřad práce; okres České Budějovice; globalization; labour market; foreigner; unemployment; employment; employment of foreigners; employment agency; Ceské Budejovice district.