Kriminalita mládeže na Strakonicku a její prevence - Marková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem mé bakalářské práce je kriminalita mládeže na Strakonicku a její prevence. Kriminalita je sociálně patologický jev, který se dotýká každého z nás. Jedná se o problém, který je celosvětově rozšířen, vždy byl a bohužel i vždy bude. Kriminalita je pro společnost o to závažnější, týká-li se mládeže, protože právě děti jsou naše budoucnost. Už několik let je náš svět velmi hektický a na děti nám zbývá málo času, klademe na ně neadekvátní nároky. Právě my, společnost a jejich okolí, však přímo ovlivňujeme jejich postoje. Jakým způsobem je mládež ovlivňována a jak proti tomu můžeme bojovat, tím se zabývá má bakalářská práce. Cílem mé práce je nastínit vývoj kriminality mládeže na Strakonicku a zjistit názory odborníků zabývajících se kriminalitou mládeže na danou problematiku. V teoretické části se zabývám kriminogenními faktory, které dospívající jedince ovlivňují, specifiky kriminality mládeže, výší hranice trestní odpovědnosti, zákonnými opatřeními dle zákona č. 218/2003 Sb., významem prevence kriminality mládeže a vývojem kriminality mládeže na Strakonicku. Pro zjištění stanoveného cíle jsem zvolila sekundární analýzu dat a kvalitativní výzkum metodou strukturovaného rozhovoru s otevřenými otázkami. Dotázala jsem se 8 odborníků pracujících v odvětví kriminality mládeže ve Strakonicích, na jejich názory a poznatky z praxe. Během rozhovoru jsem respondentům položila celkem 10 otázek, které se týkaly kriminality mládeže obecně a její prevence. Bakalářská práce splnila stanovený cíl. Výsledky práce by mohly být užitečné při vytváření programů prevence kriminality. Na základě výsledků výzkumu bych věnovala pozornost kvalitnějšímu obeznámení odborníků s fungujícími preventivními programy.
Juvenile delinquency in Strakonice district and its prevention
Keywords: Děti; kriminalita; kriminogenní faktory; mladistvý; mládež; nezletilý; prevence kriminality; příčiny kriminality