Programy podpory MSP ve Středočeském kraji a jejich aplikace ve vybrané firmě - Kendel, Fabien Gaidoum (Jihočeská univerzita, 2010)
Pro firmu Havel - Podlahové Centrum s.r.o. byl vybrán program Progres, který poskytuje mimo jiné dotace pro pořizování dlouhodobého hmotného majetku a jehož finanční podpora má podniku posloužit k získání prostředků pro zakoupení skladovací haly. Byla zpracovaná finanční analýza podniku, která byla nutná pro samotný návrh projektu. Z návrhu financování plynou pro podnik tato fakta. Podnik při získání dotace z fondů EU ve výši 1 732 500 Kč bude muset vynaložit dalších 577 500 Kč z vlastních zdrojů. Na základě provedené finanční analýzy podniku vyplývá, že firma Havel - Podlahové Centrum s.r.o. v roce 2006 měla finanční problémy.Vzhledem k tomu ze firma měla malé skladovací kapacity, nemohla pokryt veškeré zakázky, čím pricházela o zisk. S dalšími lety se situace podniku začala vyvíjet lépe. Impulsem pro zlepšení stavu byla také bankovní výpomoc. Podnik musel po celou dobu podnikání vynakládat finanční prostředky za pronájem prostor na skladování. Získané finanční prostředky by umožnily pořízení nové skladovací haly, která firmě chybí. Tím by se vyřešily problémy s jejím pronájmem a umožnilo by se skladování většího množství materiálů. Firma by tak mohla zvýšit svou produkci. Firmě Havel - Podlahové Centrum s.r.o. je navrzeno podat si zádost o dotaci z fondů EU, protože situace podniku na základě provedení finanční analýzy není dobrá. Pokud by firma o dotaci z fondů EU nepožádala nebo jí nebylo z nějakého důvodu vyhověno, mohla by se její situace ještě výrazně zhoršit. Malé a střední firmy jsou nezbytnou a významnou součástí tržní ekonomiky. Malé a střední podniky na území České Republiky mají v plánovaném období 2007 - 2013 možnost čerpání dotací v celkové výši více než 26 mld. Eur. Podnikatele by se tudíž měli ve svém vlastním zájmu snažit o získání dotací, které do budoucna prospějí k rozvoji jejich dalšího podnikání i zefektivnění ekonomiky jednotlivých krajů a celé České republiky.
The objective of this thesis is to analyze the aid programs for small and medium-sized businesses in the Central-Bohemian region, and to suggest a fitting program and it’s realization
Keywords: Malé a střední podnikání; Středočeský kraj; program Progres; dotace z fondů EU; finanční analýza; Small and medium-sized business; the Central-Bohemian region; program Progres; grants from the EU funds; financial analysis