Italská přísloví a jejich české ekvivalenty - Sedláčková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce je zaměřena na téma "Italská přísloví a jejich české ekvivalenty". Práce je rozdělena do dvou částí. První část je zaměřena na teorii a zabývá se definicí pojmu propoziční idiom, jeho vnitřní strukturou a definicí pojmu přísloví a jeho vlastnostmi. Druhá část práce analyzuje vybraný vzorek italských přísloví. Hlavní pozornost je však zaměřena na možnosti překladu těchto přísloví. Cílem této práce je ukázat, jak je možné přeložit přísloví do češtiny, pokud se s ním setkáme v textu a sledovat jak se mění míra ekvivalence při překladu.
Italian proverbs and their Czech equivalents
Keywords: idiomatický výraz; přísloví; překlad; ekvivalent; idiomatic expression; proverb; translation; equivalent