Úprava nepřímých daní v unijním právu - Kohoutová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce na téma Úprava nepřímých daní v unijním právu je rozdělena do dvou částí. První část je zaměřena na historii Evropské unie a základní daňová ustanovení od počátku Evropského společenství až po současnou Evropskou unii. Praktická část obsahuje údaje o harmonizačním procesu nepřímých daní: dani z přidané hodnoty a spotřebních daní. Větší pozornost je věnována DPH, jelikož se jedná o důležitý zdroj příjmů jak pro jednotlivé členské státy, tak i pro celou Evropskou unii. Dále je provedena komparace daně z přidané hodnoty v České republice, Polsku a na Slovensku. Pozornost je také věnována aplikaci DPH při obchodování s ostatními zeměmi.
Harmonisation of Indirect Taxation in EU Law
Keywords: Evropská unie; nepřímé daně; daň z přidané hodnoty; výše sazeb DPH; spotřební daně; harmonizace; Česká republika; Polsko; Slovensko; aplikace DPH; The European Union; indirect taxes; value added tax; rates of taxation; excise taxes; harmonisation; Czech Republic; Poland; Slovakia; applications of the value added tax