Nové trendy v životním pojištění - Kalinová, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Úkolem této bakalářské práce bylo seznámit se se situací a problematikou na trhu životního pojištění. Objasnit historii a princip životního pojištění. Vystihnout rozdíly mezi jednotlivými druhy životního pojištění se zaměřením na porovnání kapitálového životního pojištění a investičního životního pojištění. Porovnala jsem produkty investičního životního pojištění u šesti vybraných pojišťoven. Pomocí metody TANK, která řeší nákladovost všech investičních produktů, se zjistilo, že investiční životní pojištění má vysoké poplatky a v porovnání s ostatními finančními produkty je předražené. Podle statistických údajů a výsledků práce se za poslední roky situace v České republice výrazně zlepšila a trh životního pojištění roste. Výsledky jsou ale zkreslené. Předepsané pojistné vzrostlo, ale hlavně kvůli jednorázovým vkladům, které jsou určeny převážně pro investici a ne krytí rizik. Lidé jsou stále méně chráněny pro případ smrti a pojistná ochrana je minimální. Primární účel životního pojištění je potlačen a životní pojištění je vnímáno z krátkodobého hlediska. Málokdo si uvědomuje, že uzavření pojistné smlouvy nemá sloužit pro uspokojení současné potřeby, ale k podchycení rizikových situací, které život přináší. Česká veřejnost vnímá životní pojištění spíše jako investiční spořící nástroj a ne jako nástroj pro zabezpečení nenadálých situací.
New Trends in Life Insurance
Keywords: investiční životní pojištění; kapitálové životní pojištění; produkt se spořící složkou; pojistná částka; jednorázové pojistné; krytí rizika; metoda TANK; investment life insurance; endowment life insurance; instrument with savings premium; insurance money; single premium; coverage risk; method TANK