Historie volnočasových organizací v naší zemi v letech 1911 - 1900 - Maroušek, Kamil (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zaměřuje na historii volnočasových organizací v naší zemi. Práce je pouze teoretická a je rozdělena na dvě části. První část je podstatně širší a zabývá se volnočasovou organizací Junáka. Popisuje skauting samotný, jeho světové dějiny a zakladatele. Dále se věnuje dějinám českého skautingu od roku 1911 po rok 1989, Jihočeské lesní škole a prvkům skautingu. Druhá část je užší a je věnována historii Pionýrské organizace. Stručně nastiňuje světové dějiny a pak popisuje Pionýra u nás od roku 1945 po současnost. V příloze diplomové práce je uvedeno kalendárium skauta a fotografie, které dokreslují organizaci Junáka i Pionýra.
History of Leisure Organizations in our Country from 1911 to 1990
Keywords: Skauting; Jamboree; Jihočeská lesní škola; Pionýrská organizace; Scouting; Jamboree; South Bohemian Scouting School; Pioneer organization