Lumbální punkce jako ošetřovatelský problém - Šedivá, Ilona (Jihočeská univerzita, 2011)
Lumbální punkce je dnes běžným diagnostickým a terapeutickým výkonem.Bakalářská práce je zaměřena na problematiku nemocných po lumbální punkci. Skládá se z části teoretické a z části výzkumné. Výzkumné šetření probíhalo na infekčním oddělení Nemocnice Tábor, a.s., se svolením hlavní sestry a vedoucích pracovníků oddělení. Ke sběru dat bylo použito kvalitativní výzkumné šetření, pomocí nestandardizovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořilo 8 pacientů po lumbální punkci a 7 sester pracujících na infekčním oddělení.Cíle práce byly splněny.Z šetření vyplynulo, že poskytování informací je nedílnou součástí celého komunikačního procesu mezi zdravotníky a pacienty. Pouze správně informovaný pacient bude přiměřeně spolupracovat a napomůže tak ke kvalitně provedenému zdravotnickému výkonu.Na základě analýzy odpovědí respondentů byl vytvořen letáček, který by měl pacienty informovat a zároveň nabádat k dodržování stanovených opatření. Věříme, že tímto způsobem, bychom zmírnili možnost vzniku komplikací a zabránili vytvoření překážek v péči o nemocné. Výsledky šetření budou poskytnuty vedoucím pracovníkům oddělení, kde bylo šetření realizováno, jako možnost zlepšení péče o pacienty před a po lumbální punkci.
Nursing Care of Lumbar Puncture Patients
Keywords: lumbální punkce; pacient; sestra; informace; komunikace; problémy; ošetřovatelská péče; lumbar puncture; patient; nurse; information; communication; problems; nursing care