Participace občanů na veřejném životě venkovské obce - Nigliazzo, Hana (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá participací občanů na veřejném životě ve venkovské obci. Jedná se o případovou studii obce Čížová. Práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. Literární rešerše tvoří 4 kapitoly, které se věnují zejména charakteristice venkovských obcí v ČR, obecnímu zřízení a analýze komponent volebního systému. Stěžejní kapitola literární rešerše řeší, jaké faktory ovlivňují volební chování a volební účast. Poslední kapitola popisuje občanskou společnost a možnosti sdružování se občanů podle platné legislativy. Praktická část představuje obec z různých směrů. Další kapitola se zabývá analýzou lokálního politického systému, který je v obci této velikosti tvořen zejména kandidáty bez politické příslušnosti. Následující kapitola sleduje volební účast v obci. Bohatý spolkový život v obci popisuje poslední kapitola práce.
Participation of citizens in public life in rural municipality
Keywords: venkovská obec; veřejný život; občané; volby; volební účast; nestátní neziskové organizace; politická a občanská participace; Rural municipality; public life; citizens; elections; voter turnout; NGOs; political and civic participation