Dávky pomoci v hmotné nouzi v Klatovech v kontextu veřejné služby - Machyánová, Klára (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá systémem pomoci občanům, kteří se ocitli v hmotné nouzi. Systém pomoci těmto osobám je upraven zákonem č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů. Jedná se o právní předpis, který vychází z principu, že osoba, která pracuje, se musí mít lépe než ta, která nepracuje nebo se práci cíleně vyhýbá. Novinkou v českém právním systému je institut veřejné služby. Tato práce je na něj zaměřena. Snaží se ukázat, jakým způsobem ovlivňuje výkon veřejné služby výši dávky pomoci v hmotné nouzi - příspěvek na živobytí. Dalším cílem práce je zjistit, zda bylo zřízení veřejné služby přínosem pro město Klatovy. Tento cíl je hodnocen ze dvou hledisek. Z hlediska ekonomického, s ohledem na rozpočet města Klatov a z pohledu veřejnosti, které by měla veřejná služba sloužit.
Benefits in material need in the context of public service in Klatovy
Keywords: Hmotná nouze; Sociální dávky; Veřejná služba; Příspěvek na živobytí; Doplatek na bydlení; Material need; Social benefit; Public service; Subsistence allowance; Pay off living