K typologii a charakteristice ženských postav v českém naturalismu (na základě interpretace vybraných děl) - Placatková, Monika (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce si klade za cíl typologii a charakteristiku ženských postav ve vybraných dílech české naturalistické tvorby. V teoretické části se bude věnovat naturalismu, definovat tento termín, uvede jeho literární i společenský kontext, přičemž se bude orientovat na naturalismus český. Rovněž zde bude popsáno postavení žen ve společnosti na konci 19. století. V praktické části se nachází interpretace děl Kuře melancholik, Santa Lucia a Antonín Vondrejc. Hlavní důraz bude kladen na interpretaci ženských postav. Následovat bude komparace jejich charakteristik. Výsledkem bude shrnutí získaných poznatků o funkcích ženských postav a jejich významu pro tento literární směr.
On the typology and characteristic of female characters in Czech naturalism (on the basis of interpretation of chosen works)
Keywords: naturalismus; Kuře melancholik; Santa Lucia; Antonín Vondrejc; ženské postavy; Šlejhar; Vilém Mrštík; Čapek-Chod