Porovnání užitkovosti a plodnosti českého strakatého a holštýnského skotu s ohledem na technologii chovu - Žáčková, Jindřiška (Jihočeská univerzita, 2007)
Sledování výsledků chovu dojnic dosahované ve vazném a volném ustájení probíhalo v letech 2003 až 2006 v Zemědělském družstvu Netřebice. Do sledování bylo zahrnuto 169 dojnic, z toho 120 ks holštýnského plemene a 49 ks českého strakatého plemene. Vliv změny technologie byl specifikován na základě výsledků mléčné užitkovosti a plodnosti. Mléčná užitkovost ve voném boxovém ustájení dosáhla vyšší úrovně než ve vazném ustájení. Reprodukční ukazatele dosahovaly ve většině případů lepších hodnot ve volném systému ustájení.
Performance and fertility comparison of the Czech Pied cattle versus Holstein cattle with respect to technology of breeding
Keywords: mléčná užitkovost; plodnost; české strakaté plemeno; holštýnské plemeno; technologie chovu; milk production; fertility; Czech Pied cattle; Holstein cattle; technology of breeding