Postavení bretonštiny v současné Francii - Maxová, Klára Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem této bakalářské práce je postavení bretonštiny v současné Francii. Jejím hlavním cílem je přiblížit problematiku a zhodnotit současný stav bretonského jazyka. První část práce nejprve poskytuje základní informace o regionu Bretaň a o bretonském jazyce. Následně vymezuje důležité historické mezníky, které měly zásadní vliv na současnou situaci jazyka. Druhá část práce je zaměřena především na podporu a zachování bretonského jazyka. Představuje důležité organizace 21. století a věnuje se jak dvojjazyčným školstvím, tak i dalším podpůrným prostředkům, které přispívají k rozvoji a šíření bretonštiny. Jedna z kapitol se zabývá také přístupem státu k problematice regionálních jazyků. Poslední kapitola předkládá názory obyvatel Bretaně na záchranu bretonského jazyka a uvádí i některé prognózy.
The situation of the Breton language in contemporary France
Keywords: současná Francie; region Bretaň; bretonský jazyk; Contemporary France; Bretagne region; Breton language