Terapeutické obvazy a jejich využití v ošetřovatelské péči - Pálková, Hana (Jihočeská univerzita, 2010)
Abstrakt Téma bakalářské práce je ''Terapeutické obvazy a jejich využití v ošetřovatelské péči''. Terapeutické obvazy jsou dnes jednou z možností, jak léčit ránu. Léčba ran pomocí těchto obvazů je rychlejší a efektivnější, pokud jsou správně zvoleny. V teoretické části bakalářské práce je stručně popsána kůže, rány a proces hojení ran, včetně dokumentace, dále je zde débridement ran, rozdělení oplachových roztoků, terapeutické obvazy, převazování ran, psychologický přístup sestry k pacientovi a nakonec článek o České společnosti pro léčbu chronické rány. Bakalářská práce má dva cíle a čtyři hypotézy. Cíl 1. Zmapovat praktické využití metod terapeutických obvazů. K němu byly vytvořeny tři hypotézy. Hypotéza 1. Sestry dávají přednost konzervativním metodám před terapeutickými obvazy. Hypotéza 2. Terapeutické obvazy bývají sestrami aplikovány nevhodně. Hypotéza 3. V nemocnicích je využíváno vlhkého hojení více než v ambulancích praktických lékařů a agenturách domácí péče. Cíl 2. Zjistit informovanost sester ve zdravotnických zařízeních o vlhkém hojení. Na ověření tohoto cíle byla vytvořena jedna hypotéza. Hypotéza 4. Sestry nejsou dostatečně informovány o vlhkém hojení. K dosažení cílů bylo použito kvantitativní šetření, technikou dotazníku. Výzkumný soubor tvořilo celkem 108 sester. Sestry z vybraných oddělení v Nemocnici České Budějovice, a.s. a Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, dále sestry z ambulancí praktických lékařů a sestry z agentur domácí péče v Českých Budějovicích. Po provedení výzkumu byly získány odpovědi na hypotézy. Hypotéza 1. se nepotvrdila. Sestry upřednostňují terapeutické obvazy. Hypotéza 2. se nepotvrdila, sestry aplikují obvazy správně. Hypotéza 3. je potvrzena. V nemocnicích je vlhké hojení využíváno více. Hypotéza 4. je nepotvrzena, sestry mají dostatek informací o vlhkém hojení ran. Tato práce může být využita jako informační či výukový materiál, pro zkvalitnění poskytovaní ošetřovatelské péče v používání terapeutických obvazů.
Therapeutic bandages and their aplication in nursing care
Keywords: Rána; Terapeutický obvaz; Débridement; Sestra; Pacient; Wound; Terapeutic bandage; Debridement; Nurse; Patient