Reprodukční systémy krypticky žijících savců se zaměřením na podzemní hlodavce - Šolcová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Reprodukční systémy popisují způsob jak se zvířata párují a s jakým počtem sexuálních partnerů se rozmnožují. Ve své práci jsem hodnotila různé reprodukční systémy savců a metodiku posuzování reprodukčních systémů u savců.Zaměřila jsem se hlavně na genetické metody, protože poskytují nejspolehlivější nástroj k hodnocení reprodukčních systémů u konkrétního druhu.Zvláštní pozornost je pak věnována reprodukčnímu systému savců s kryptickou aktivitou jako jsou podzemní hlodavci. Testovala jsem metodiku analýzu mikrosatelitů pro budoucí studium genetických vztahů v rámci populace a reprodukčních systémů u slepce Spalax galili z Izraele.
Mating systems cryptically living mammals with a focus on underground mammals
Keywords: reprodukční systémy savců; genetické metody; podzemní savci; Spalax ehrenbergi; mating systems; genetics methods; underground mammals; Spalax ehrenbergi