Chování koní při změně prostředí - Pánová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Se sportovním využitím koní se zvyšují i požadavky na jejich učenlivost a psychické schopnosti a proto je schopnost přizpůsobit se a učit se velice důležitá. V této studii byla schopnost učit se studována u sedmi koní různého stáří a plemene pomocí tzv. bludišťové metody. Koně řešili celkem pět bludišť, kdy na konci každého bludiště byli odměněni pamlskem. Pátého bludiště se již nezúčastnili 2 koně. Místo toho byl poskytnut jiný, který posloužil jako srovnávací kůň. Zaznamenával se tedy přesný čas a reakce koní (vokalizace, neklidnost,?). Reaktivnost se hodnotila podle stupnice 0 ? nereaktivní, 1 ? velmi málo reaktivní, 2 ? málo reaktivní, 3 ? reaktivní, 4 ? velmi reaktivní. Každá úloha probíhala ve třech za sebou následujících dnech. Mezi úlohami byla 14 denní pauza. U některých jedinců bylo prokázáno, že dochází během jednotlivých úkolů k postupnému učení a zlepšení jejich psychických vlastností. Na druhé straně, někteří jedinci neprokázali schopnost učit se. Z výsledků vyplývá, že schopnost učit se je individuální proces. Čas v bludišti závisí také na rušivých faktorech okolí.
Behaviour of horses in changing environment
Keywords: koně; bludiště; schopnost reagovat; horses; maze; reactivity