Příznakový slovosled v italštině a jeho překlady do češtiny. - Buzková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá příznakovým slovosledem v italštině a jeho překlady do češtiny. Práce je rozdělena na dvě části. V úvodu první, teoretické, části se autorka zabývá vývojem lingvistických přístupů ke slovosledu. Dále se věnuje základním parametrům českého a italského slovosledu se zřetelem k příznakovým konstrukcím. Druhá, analytická, část pracuje s vybranými příklady italských příznakových konstrukcí a jejich překlady do češtiny. Příklady pro výzkumnou část jsou čerpány z mluveného korpusu, beletristického textu a z paralelního korpusu InterCorp. Cílem práce je podrobit italský příznakový slovosled srovnání se slovosledem v českém jazyce a zmapovat obecné principy jejich překladu do českého jazyka. Z výsledků jsou následně vyvozeny závěry a doporučení pro překlad do češtiny.
The marked word-order in Italian and its Czech translations.
Keywords: příznakový slovosled; nepříznakový slovosled; dislokace; aktuální větné členění; réma; téma; marked word order; unmarked word order; dislocation; functional sentence perspective; focus; topic