Příprava klonálních populací borelie ze severoamerických izolátů s cílem prokázání přítomnosti druhu borelie běžně se vyskytující v Evropě. - Smolenová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2015)
V současné době je popsáno 22 druhů spirochét komplexu Borrelia burgdorferi sensu lato. Tři z nich jsou obecně známé jako původce onemocnění lymeskou boreliózou u člověka v Evropě, a jsou to B. garinii, B. afzelii a B. burgdorferi sensu stricto. Ve Spojených státech amerických je za původce LB oficiálně uznána jen B. burgdorferi sensu stricto . B. garinii a B. afzelii jsou doposud považované za druhy rozšířené výhradně v Evropě. Nově ověřená metoda pěstování borelie na tvrdé půdě a její rozdělení na jednotlivé klony může vést k získání klonálních kultur spirochét a prokázání přítomností evropských druhů borelie na území Spojených států, čím by se potvrdila teorie přenosu spirochét přes oceán s migrujícími ptáky.
Preparation of clonal populations of Borrelia from North American isolates in purpose to detect the presence of Borrelia species commonly distributed in Europe.
Keywords: Borrelia burgdorferi sensu lato; B. garinii; pěstování borelie na pené půdě; migrující ptactvo; Borrelia burgdorferi sensu lato; B. garinii; Borrelia cultivation on hard siol; migrating birds