Vnímání zdravotní péče v Jihočeském kraji - Krátká, Edita (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá vnímáním zdravotní péče ve zdravotnických zařízeních v Jihočeském kraji z pohledu veřejnosti. Teoretická část definuje zdravotní péči a zdraví, dále přibližuje problematiku kvality zdravotní péče a její hodnocení. Věnuje se i zdravotnictví, zdravotní politice a reformám týkajících se tohoto odvětví. Popisuje současnou legislativu, mezi níž patří mezinárodní smlouvy nebo zákony. Například ze smluv je v práci uvedena Úmluva o ochranně lidských práv a důstojnosti lidské bytosti v souvislosti s aplikací biologie a medicíny či Listina základních práv a svobod. Ze zákonů je zde především uveden Zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu. Při ochraně práv pacientů hraje významnou roli Kodex Práv pacientů. Nezbytnou součástí teorie jsou také soustava zdravotnických zařízení, zdravotnické služby, pracovníci ve zdravotnictví a práva a povinnosti jednotlivých aktérů při poskytování zdravotní péče. Cílem práce bylo zmapování spokojenosti klientů se zdravotní péčí poskytovanou ve zdravotnických zařízeních Jihočeského kraje. Výzkum, kterému předcházel předvýzkum, probíhal pomocí kvantitativního dotazníkového šetření. Základní soubor tvořily osoby z řad široké veřejnosti žijící v Jihočeském kraji. V závěru se potvrdily dvě ze tří hypotéz. A to, že zdravotní péče v Jihočeském kraji byla vnímána klienty zdravotnických zařízení pozitivně a že ženy vnímaly zdravotní péči v Jihočeském kraji kritičtěji než muži. Z nepotvrzené třetí hypotézy vyplynulo, že klienti zdravotnických zařízení v Jihočeském kraji nesledovali za posledních pět let zlepšení úrovně zdravotní péče. S ohledem na výsledek třetí hypotézy si lze předložit otázku, zda se zdravotnictví vyvíjí správným směrem. Účelné by tedy bylo tomuto problému věnovat více pozornosti. Výsledky práce lze publikovat v odborném tisku a mohou sloužit jako inspirace pro pracovníky ve zdravotnictví. Mohou též přispět k informovanosti veřejnosti o zdravotní péči a zdravotnictví v Jihočeském kraji.
Perceptions of health care in South Bohemia
Keywords: povinnosti zdravotnického pracovníka; práva pacienta; zdravotničtí pracovníci; zdravotnická zařízení; zdravotní péče; duties of the healthcare professional; patients? rights; healthcare professionals; healthcare facilities; health care