Vliv stylu vedení skupiny na utváření sociálního klimatu ve skautských oddílech - Krejčová, Zdislava (Jihočeská univerzita, 2013)
Skauting je životní styl. Skauting jsou kamarádi, přátelé a společenství lidí, kteří sdílejí podobné hodnoty. Vyrůstat ve skautském oddíle znamená chopit se šance žít naplno, být aktivní a najít vlastní místo ve světě. Skauting je nabídnutá příležitost rozvíjet nejen sebe, ale i své okolí. Skauti se snaží tvořit lepší svět tím, že berou vlastní život do svých rukou. Skauting všestranně působí na rozvoj osobnosti dětí a mladých lidí, a to prostřednictvím her, zážitků, aktivit a dalších činností. Cílem této práce je zmapovat problematiku utváření sociálního klimatu ve skautských oddílech ve vztahu ke stylu vedení skupiny. Teoretická část nabízí obecné informace o skautingu, pedagogicko - psychologické aspekty problematiky sociálních skupin, stylů vedení skupiny a vlivů na utváření sociálního klimatu ve skupině s ohledem na specifičnost skautských oddílů. Empirická část vykazuje styly vedení skupiny ve skautských družinách ve středisku Kalich Tábor a jaký je jejich vztah k sociálnímu klimatu v daných skautských družinách.
The Influence of Leadership Style of Group on the Formation of Social Climate in Scout Troops
Keywords: Skauting; sociální chování ve skupině; pedagogicko - psychologické aspekty problematiky sociálních skupin; styly vedení skupiny; sociální klima ve skupině; Scouting; social behavior in a group; pedagogical - psychological aspects of social groups; group leadership styles; social climate in the group