Rizika silniční dopravy a jejich faktory - Hejkrlík, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce Rizika silniční dopravy a jejich faktory se zabývá zejména rizikem stromořadí, vysázeného podél českých pozemních komunikací. V teoretické části jsem se zaměřil na základní definice, které jsou úzce spjaté se silniční dopravou a na vysvětlení praktických vyhodnocovacích postupů při posuzování dopravní nehody. V praktické části jsem se zaměřil na konkrétní analýzy spjaté s existencí alejí podél českých silnic. Tyto analýzy potvrzují rizikovost silniční dopravy samotné, ale zejména fatální následky nehod zapříčiněných srážkou s pevnou překážkou, kterou často přestavuje právě strom z alejí podél silnic. Z analytických podkladů bylo zjištěno, že nehodovost v České republice má klesající tendenci, přesto je stále alarmující, že rizika spjatá s následky srážky se stromem klesají statisticky pomaleji. Podrobné grafy a tabulky uvedené v bakalářské práci ukazují počet obětí spjatých s dopravní nehodou způsobenou srážkou s pevnou překážkou a dokazují, že následky nehod srážky se stromem jsou horší, než u nehod srážky se svodidlem, ač-koli se rovněž jedná o pevnou překážku. V neposlední řadě jsou pomocí tabulek a grafů vykalkulovány náklady a celkové ekonomické ztráty způsobené největším negativním faktorem dopravy, tj. nehodovostí.
Risks of the Road Transport And Their Factors
Keywords: silniční doprava; pozemní komunikace; nehodovost; aleje; srážka s pevnou překážkou; kácení a výsadba stromořadí; : road transport; a road; an accident rate; an avenue; a crash with a fixed obstacle; felling and planting avenues