Česká republika a zaměstnávání cizinců po roce 2004 - Šafaříková, Kristina (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá problematikou zaměstnávání cizinců v České republice po roce 2004. Cílem práce je analyzovat situaci v oblasti legální ekonomické aktivity cizinců s ohledem na změny, které následovaly po vstupu České republiky do Evropské unie. První část práce shrnuje teoretické poznatky a vysvětluje základní pojmy týkající se migrace, je zde popsána struktura zahraniční zaměstnanosti, objasněny některé snahy migrační politiky státu a rovněž jsou zde definovány termíny týkající se pracovního trhu a jeho komponentů. Druhá část práce je zaměřena především na legislativní podmínky pobytu a výkonu zaměstnání cizinců na našem území, tedy na předpoklady oficiální cesty, kterou cizinci a jejich zaměstnavatelé směřují k realizaci zaměstnání. Pozornost je věnována zvláště rozdílným možnostem zaměstnávání cizinců ze zemí EU a třetích zemí. Na tomto podkladě je poté analyzována situace zahraničních pracovníků ve Středočeském kraji. Nejprve je vybraný region charakterizován z ekonomického hlediska, následuje ucelený přehled o zastoupení cizí pracovní síly na trhu práce v této oblasti. Otázka zahraniční zaměstnanosti je tak vedle obecného celorepublikového pohledu analyzována také z hlediska regionálního s ohledem na zdrojové země pracovní migrace či na odvětvovou a profesní strukturu zaměstnaných cizinců.
The Czech Republic and Employment of Foreigners after the year 2004