Detekce účetních chyb a podvodů v obchodní činnosti - Šandová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2020)
Podvod je jedním z hlavních etických problémů v účetnictví. Účelem zpracování diplomové práce je vymezení problematiky týkající se chyb či podvodů v účetnictví zaměřených na obchodní činnost. Návazně na ilustraci častých podvodů ze současné reality je třeba vybrat vhodné techniky a modely, jak podvody identifikovat. V rámci práce byly popsány čtyři metody testování správnosti vykazování. Jeden z modelů je aplikován na případové studii. Konkrétně se jedná o model Q-DMFCA (Quick Detection model Material Flow Cost Accounting) založený na enviromentálním účetnictví. V závěru práce jsou zmíněny silné a slabé stránky modelu.
Detection of Accounting Errors and Frauds in Trading Activity
Keywords: Detekce podvodu; Metody detekující podvod; Q-DMFCA; Kontrolní metoda v účetnictví; Environmentální účetnictví; Podvody v obchodní činnosti; Fraud detection; Fraud detection models; Q-DMFCA; Control method; Environment accounting; Frauds in trading activity