Vyšetřování markerů pro diagnostiku metabolického syndromu - Kuneš, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
Ve své bakalářské práci se věnuji problematice vyšetřování biochemických markerů, které se společně s měřením obvodu pasu a výšky krevního tlaku používají pro diagnostiku metabolického syndromu. V teoretické části bakalářské práce je definován pojem metabolický syndrom. Poměrně podrobně jsou popsány kapitoly o vyšetření glukózy a krevních lipidů, včetně metod využívaných pro jejich stanovení. Velká pozornost byla rovněž věnována preanalytickým faktorům, které se významně podílejí na správnosti laboratorního vyšetření. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na získání praktických dovedností při práci s biologickým materiálem v laboratoři klinické biochemie a osvojení principů laboratorních metod. V biochemické laboratoři Laboma s.r.o. v Českých Budějovicích jsem pod odborným dohledem vyšetřil 100 vzorků venózní krve, u kterých jsem stanovoval koncentraci glukózy nalačno, triacylglycerolů a HDL cholesterolu. Vlastní měření vzorků jsem prováděl na biochemickém analyzátoru Cobas Integra 800 metodou absorpční spektrofotometrie. Naměřené laboratorní hodnoty byly statisticky zpracovány a po konzultaci s vedoucím práce byly interpretovány. Laboratorním vyšetřením bylo prokázáno, že kritéria metabolického syndromu splňovalo 21% žen a 15% mužů.
Investigation of markers for the diagnostics of metabolic syndrome
Keywords: metabolický syndrom; biochemické vyšetření; glukóza; krevní lipidy; preanalytická fáze; principy laboratorních metod; metabolic syndrome; biochemical tests; glucose; blood lipids; preanalytical phase; principals of biochemical methods