Metody odběru biologického materiálu v mamární diagnostice pod rentgenovou kontrolou - Kučerová, Hana (Jihočeská univerzita, 2007)
V posledních několika letech je stále více diskutována problematika zhoubného onemocnění u ženy, karcinomu prsu. Prognóza onemocnění závisí vedle biologického chování nádoru především na jeho časné diagnostice. Cílený odběr tkáně pod kontrolou zobrazovacích metod otevírá nové možnosti ve srovnání s dříve prováděnými předoperačními odběry vedenými pouze odhadem a palpací. Dochází k redukci počtu otevřených biopsií a omezení zbytečných chirurgických výkonů na prsní žláze. Zaměření a biopsie podezřelé léze lze provést mamograficky či ultrasonograficky. Nejčastější mamografickou metodou dnes je digitální stereotaxe, nejmladší používanou metodou je vákuová biopsie. Mamografické zaměření podezřelé léze se používá zejména u mikrokalcifikací, které jsou zobrazitelné pouze mamograficky. Neustálý rozvoj a zdokonalování metod odběru biologického materiálu v mamární diagnostice vede k ústupu některých dříve hojně používaných metod a nepochybně i ke vzniku metod nových. Naším cílem je nabídnou klientce dokonalou péči o prsní žlázu!
Methods of biopsy in mammar diagnostic under X-ray control
Keywords: mamodiagnostika; biopsie; punkce; stereotaxe; mamotom; intervence; core-cut biopsie; FNAB biopsie; mammar diagnostic; biopsy; punction; stereotaxis; mammotom; intervention; core-cut biopsy; FNAC biopsy