Utváření autority učitele na 1. stupni základní školy - Kyrianová, Eva (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce řeší problematiku utváření autority učitele. Jejím cílem je tuto problematiku hlouběji prozkoumat, odhalit příčiny oslabení autority, a zaměřit se také na možné dopady ztráty autority u učitelů vůči žákům. V teoretické části této práce jsou zachyceny nejdůležitější body týkající se pojmu autorita učitele, a také je zde nastíněna problematika kázně a klimatu ve třídě, které autorita učitele ovlivňuje. Dále se v teoretické části objevují pojmy osobnost učitele, která je pro autoritu učitele důležitá, a také motivace. V praktické části jsou prezentovány výsledky smíšeného výzkumného šetření. Pro kvantitativní část výzkumu je uplatněna metoda dotazníkového šetření, pro kvalitativní výzkumnou část je použita metoda rozhovoru. Obě metody byly určeny pro učitele 1. stupně základních škol. Informace získané z dotazníků jsou doplněny rozhovory. Výsledky ukazují, jak je autorita a její budování pro učitele důležitá, jakou mají učitelé zkušenost s kázní ve třídě, a jaké mají učitelé ve třídě klima.
Formation of the authority of a teacher at the first stage of primary school
Keywords: autorita; autorita učitele; charakteristika členění autority; osobnost učitele; budování profese; kázeň; řád třídy; nevhodné chování; klima třídy; motivace; authority; authority of a teacher; characteristic of the division of authority; personality of a teacher; creating a career; discipline; order in a classroom; inconvenient behaviour; environment in a classroom; motivation