Využití arteterapie při práci se seniory v denním stacionáři - Dvořáková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá hledáním vhodných arteterapeutických postupů, technik a metod pro práci se skupinou klientů důchodového věku. Teoretická část je zaměřena na specifika zvolené cílové skupiny, na problematiku stárnutí a s ní spojenými fyzickými, mentálními i psychickými změnami. Text rovněž nastiňuje informace o arteterapii obecně a o jejím dělení. Dále se práce zaměřuje na skupinovou arteterapii a techniky vhodné pro práci se seniory. V praktické části práce je zdokumentováno autorčino vedení skupiny seniorů v denním stacionáři Domovinka v Třebíči. Je zde popsána příprava programu, průběh realizace a výsledky společné práce s klienty. Text je doplněn o bohatou reflexi a fotodokumentaci artefaktů i procesu tvorby.
The use of art therapy in working with the elderly in a day care centre
Keywords: Senior; denní stacionář; skupinová arteterapie; výtvarný projev; Senior; day hospital; group art therapy; art expression