Senior jako pachatel domácího násilí - Smetana, Marek (Jihočeská univerzita, 2010)
Problematika domácího násilí v ČR se výraznějším způsobem řeší od roku 2000. Pachateli domácího násilí bývají většinou muži jakožto životní partneři, zcela ojediněle jde o pachatele v seniorském věku. Vzhledem k tomu, že senioři i z pohledu sociologického vykazují určitou specifičnost, jeví se jako zajímavé zaměřit se v rámci práce o domácím násilí právě na tuto skupinu. Úvod bakalářské práce se zabývá objasňováním základních pojmů, příčin, druhů a forem domácího násilí. Dále je zaměřena na seniory jako specifickou sociologickou skupinu. Ve stěžejní části jsou případové studie spisového materiálu domácího násilí Územního odboru Písek Policie ČR, kdy pachatel je osoba starší 65 let, a zjišťuji se specifika této věkové kategorie při páchání domácího násilí. Cílem práce bylo zaměřit na specifikace seniora jako pachatele domácího násilí a popsat důvody, které vedly ke vzniku domácího násilí v jeho prostředí. Výsledky mohou posloužit k tvorbě preventivních opatření u seniorské populace tak, aby došlo k minimalizování domácího násilí, kdy pachatelem je senior. Metodou kvalitativního výzkumu v podobě prostudování a analyzování 6 kasuistik spisové dokumentace domácího násilí Územního odporu Policie ČR v Písku. Pachatelem těchto případů je senior. Formou nestandardizovaného rozhovoru s vyšetřovateli těchto případů zjistit specifika této věkové kategorie při páchání domácího násilí. Výsledky výzkumu vybraných příkladů se ztotožňují s fakty, že partnerky seniorů mají tendenci násilníka omlouvat. V partnerském soužití se násilí střídá s obdobími klidu a odpuštění. Policejní vyšetřovatelé by se měli zdokonalovat ve vhodné komunikaci jak s agresivním násilnickým pachatelem, tak s obětí domácího násilí. Prohlubovat a zlepšovat též koordinaci s organizacemi pomáhajícím obětem domácího násilí. Školící střediska pro policisty by měli vyšetřovatele zdokonalovat v oblasti asertivních technik, se zaměřením na vhodnou komunikaci jak se seniory, tak i pro jiné zvláštní případy.
The senior as a perpetrator for home violence
Keywords: Domácí násilí; Pachatel; Oběť; Senior; Právní normy; Policie; Home violence; Perpetrator; Victim; Senior; Juridical standards; Police