Obsah kanabidiolu v konopí setém (Cannabis sativa) - Boudová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2013)
Konopí seté (Cannabis sativa) je plodina, kterou lidé pěstovali již před mnoha lety, je úžasné svým téměř všestranným využitím, ať už v lékařství, potravinářství, průmyslu i v energetice. Cílem této diplomové práce bylo zhodnotit obsah kanabidiolu v různých částech konopí setého a zhodnotit možnost využití těchto částí jako zdroje dané látky. Pro pokus byly zvoleny morfologicky odlišné odrůdy ? Bialobrzeskie a Finola. Obsah kanabidiolu byl stanoven vysoce účinnou kapalinovou chromatografií (HPLC). Pro stanovení kanabidiolu byly odebrány vzorky kořenů, stonků, samčích a samičích květenství a listů. Nejvyšší obsah kanabidiolu byl naměřen v květech a listech konopí setého. Proto by se teoreticky tyto části z konopí setého pěstovaného na vlákno daly využít jako zdroj kanabidiolu.
Cannabidiol level in hemp (Cannabis sativa)
Keywords: konopí seté (Cannabis sativa); kanabinoidy; kanabidiol; vysoce účinná kapalná chromatografie - HPLC; odrůdy; Hemp (Cannabis sativa); cannabinoids; cannabidiol; high performance liquid chromatography - HPLC; varieties