Návrh a realizace obalu dlouhohrající desky (LP vinyl) - Dobal, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá historii gramofonové desky a mapuje její vývoj v průběhu dějin až po současnost. Přibližuje čtenáři první pokusy o záznam a reprodukci zvuku, popisuje historii přístrojů na přehrávání hudby a vynalezení gramofonu. Nastiňuje vznik obalového designu jako samostatné výtvarné disciplíny a mapuje ho v průběhu času až po současnost. Na závěr se věnuje současným hudebním mediím. Nastiňuje nástup pokračovatelů technické revoluce, Kazet a Kompaktních disků.
Design and implementation of the package long-playing records (LP vinyl)
Keywords: Klíčová slova: gramofonová deska; vinyl; šelaková deska; fonograf; gramofon; magnetofon; grafický design; magnetofonové kazety CD; LP; SP; MP3; kompaktní disk; design; Keywords: Records; Vinyl; Shellac plate; phonograph; gramophone; tape recorder; graphic design; audio cassette CD; LP; SP; MP3; CD; design