Problematika převodu hybridů vybraných rodů orchidejí z aseptické kultury in vitro do nesterilního prostředí - Kelíšek, Michal (Jihočeská univerzita, 2013)
V této práci byly provedeny pokusy se třemi taxony orchidejí. V první části se mělo zjistit, zda má ošetření rostlin manganistanem draselným (KMnO4) vliv na mortalitu při převodu z kultury in vitro do nesterilního prostředí běžné kultivace. Všechny tři taxony byly rozděleny na dvě části a jen jedna z nich vždy ošetřena a druhá nikoli. Během pokusu se zaznamenávaly úhyny v jednotlivých skupinách. V druhé části se zkoumalo u dvou taxonů, zda má hnojení vliv na nárůst biomasy. Metoda spočívala opět v rozdělení skupin na dvě části a hnojení pouze jedné z nich. Zvážením rostlin na začátku a na konci experimentu byla získána potřebná data. Výsledky naznačují, že ošetření rostlin při převodu nemá vliv na pozdější mortalitu. V druhé části se podařila prokázat závislost hnojení na nárůst biomasy pouze u jednoho ze dvou taxonů.
The issue of transfer selected hybrids of the orchids genera, grown under aseptic conditions in vitro, into non-sterile conditions
Keywords: Orchideje; in vitro; biomasa; mortalita; experiment; hnojení; Orchids; in vitro; biomass; mortality; experiment; fertilization