Preventivní aktivity v rámci sociální práce s rizikovou mládeží a jejich realizace v NZDM Salesiánského střediska mládeže v Českých Budějovicích - Veltrubská, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce je zaměřena na preventivní aktivity v rámci sociální práce s rizikovou mládeží a na jejich realizaci v rámci NZDM (Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež) SaSM-DDM ČB (Salesiánské středisko mládeže-dům dětí a mládeže v Českých Budějovicích). Cílem diplomové práce je na základě výzkumu a dostupných literárních pramenů zmapovat vývoj preventivních aktivit v NZDM při SaSM - DDM ČB, jejich funkčnost a následky v účinnosti na sociální prostředí a sociální fungování klientů NZDM. Výzkum práce byl proveden kvalitativní metodou, pomocí polostrukturovaného rozhovoru. V rámci práce je specifikován pojem nízkoprahovost, se zaměřením na NZDM. Dále práce definuje téma prevence sociálního selhání a preventivní aktivity směřované od zaměstnavatele směrem k zaměstnancům. V práci se také uvádí sociálně patologické jevy, které se vyskytují u cílové skupiny NZDM při SaSM - DDM ČB. Také je pojednáváno o cílové skupině NZDM při SaSM - DDM ČB v kontextu životní situace. V neposlední řadě se v práci vyskytují etická dilemata, která souvisejí s preventivními aktivitami, či například se zákonnou povinností NZDM. V rámci práce bylo zmapováno téměř celé období fungování NZDM při SaSM-DDM ČB a došlo se k závěru, že se preventivní aktivity stále rozvíjejí a reagují na potřeby klientů.
Preventive activities in the context of social work with youth at risk and their implementation in the Salesian Youth Center´s Low-Threshold facility in České Budějovice
Keywords: Salesiánské středisko; nízkoprahové zařízení; děti; mládež; Romové; preventivní aktivity; sociálně patologické jevy; Salesian centre; low-threshold facilities; children; youth; Roma; preventive activities; social pathological phenomena