Možnosti snížení radiační zátěže u pacientů při počítačové tomografii a angiografických vyšetřeních. - Šoltés, Eugen (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem této bakalářské práce je nalezení možností snížení radiační zátěže při počítačové tomografii a angiografických vyšetřeních. Zaměřuji se na vyjádření radiační zátěže u radiodiagnostických přístrojů z oblasti kardiologie používaných na pracovištích IKEM, a to při vyšetřeních CT koronarografie a u invazivní metody selektivní koronarografie. Práce je dělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá problematikou možností snižování radiační zátěže, výpočetní tomografií a angiografickými vyšetřeními. Člověk je ozařován z přírodních zdrojů, ale nás především zajímá jeden z umělých zdrojů, ozáření lékařské. Při radiodiagnostickém výkonu se využívá ionizující záření nepřímou cestou. Možnosti snížení radiační zátěže závisí na diagnostickém či terapeutickém využití zdrojů rentgenového záření, za níž je odpovědný indikující lékař, ale také lékař, který výkon provádí. Odpovědnost za aplikaci či provedený úkon má taktéž radiologický asistent. Ochrana pacientů před radiačním zářením zahrnuje technické a organizační faktory, které vedou k podstatnému snižování radiační zátěže. Mezi technické parametry patří především vhodné nastavení expozičních parametrů, volba vzdálenosti ohniska rentgenky od povrchu těla nemocného, využití fixačních či stínících pomůcek atd.
Therapeutic options in decreasing the radiation dose in patients undergoing computed tomography and angiography examinations.
Keywords: radiační zátěž; výpočetní tomografie; angiografická vyšetření; CT koronarografie; selektivní koronarografie; radiation burden; computed tomography; angiography assessment; CT coronary angiography; selective coronary angiography