Metody přípravy dostihových koní pro klasické jezdecké disciplíny - Dvořáková, Karolina (Jihočeská univerzita, 2016)
Dostihoví koně mají jiné zaměření než koně jezdečtí a tomu odpovídá i jejich výcvik a chování při pracovním využití. Cílem bakalářské práce bylo zaznamenat odlišnosti mezi výcvikem běžného mladého jezdeckého koně a vyřazeného dostihového koně pro využití ke klasickým jezdeckým disciplínám (parkur, drezura, všestrannost). Druhým cílem bylo vyjasnit, jaká kritéria je nutné vzít v úvahu při výběru koně vyřazeného z dostihového provozu pro danou disciplínu a postihnout oblasti exteriéru i interiéru koně významné pro správnost tohoto výběru. V práci jsou přehledně zpracovány stěžejní body tréninku dostihového koně, je specifikován temperament dostihového koně a jeho reakce na vnější podněty. Jsou zpracovány ideální tělesné rozměry, které by měl kůň pro jednotlivé jezdecké disciplíny mít. Jsou formulovány základní body při práci s mladým jezdeckým koněm a základní stupně výcviku a specifika přípravy do jednotlivých disciplín. Následně jsou zpracovány metody redrezury vyřazeného dostihového koně. Je navržen postup výběru koně pro konkrétní disciplínu. Jsou specifikovány interiérové vlastnosti, které by měl kůň pro danou disciplínu mít a zároveň je na konkrétních příkladech zaznamenána aplikace výsledků, které vyplynuly z indexů stavby těla koně, tedy exteriéru. Jsou uvedena specifika při redrezuře vyřazeného dostihového koně včetně upozornění pro jezdce v kontextu odlišnosti přípravy vyřazených dostihových koní od přípravy mladých jezdeckých koní. V závěru práce jsou uvedena nejdůležitější praktická doporučení a vyvozeny závěry pro chovatelskou praxi.
Racehorses training methods for classical equestrien disciplines
Keywords: vyřazený dostihový kůň; redrezura; výcvik; klasické jezdecké disciplíny; retired racehorse; retraining; training; classical equestrien disciplines