Problematika drogově závislých osob v prostředí Věznice Vinařice - Novák, Martin (Jihočeská univerzita, 2010)
V posledních letech drogy značně ovlivnily páchanou trestnou činnost, kdy právě pachatelé trestných činů s drogovou závislostí se následně po svém odsouzení ocitnou ve výkonu trestu odnětí svobody. Ve věznici jsou realizovány programy zacházení s těmito osobami, které směřují k jejich nápravě, zamezení recidivy a znovu začlenění do běžné společnosti. Hlavním cílem této diplomové práce je zmapování poskytovaných specifických služeb drogově závislým osobám ve výkonu trestu Věznice Vinařice. Vzhledem k vytyčenému cíli jsem zvolil kvalitativní metodu výzkumu, kdy pro sběr dat byla využita technika polořízených rozhovorů. Respondenti, kteří se zúčastnili výzkumu, se nacházeli na oddělení bezdrogové zóny Věznice Vinařice. Výzkum prokázal, že služby poskytované drogově závislým osobám jsou respondenty přijímány pozitivně, mají své opodstatnění a vedou k úspěšně resocializaci. Z výsledků mé práce vznikly následující hypotézy: H 1: Ilegální drogy jsou v prostředí běžného výkonu trestu věznic více dostupné, oproti oddělení bezdrogové zóny. H 2: Poskytované specifické služby pro drogově závislé osoby v prostředí věznice jsou odsouzenými přijímány kladně. H 3: Většina odsouzených v oddělení bezdrogové zóny páchala trestnou činnost pod vlivem drog, či za účelem získání prostředků na drogy. Otázkou však zůstává, jak se osoby s drogovou závislostí, konkrétně respondenti, kteří se zúčastnili výzkumu, budou následně chovat ve společnosti po propuštění na svobodu, až dojde k ukončení jejich trestu. Uvedené skutečnosti by mohly být použity jako možné téma pro další výzkum.
Problems of drug addicts in the prison of Vinarice
Keywords: droga; drogově závislý; kriminalita; trest; vězení; drug; drug addict; criminality; punishment; prison