František Bohumil Doubek (1865 - 1952). Život a dílo česko - bavorského malíře - Huřťáková Hašková, Sabina (Jihočeská univerzita, 2008)
František Bohumil Doubek (1865 - 1952) - Život a dílo česko-bavorského malíře Bakalářská práce na téma František Bohumil Doubek - Život a dílo česko-bavorského malíře se zaměřuje na výraznou osobnost konce 19. a 1. poloviny 20. století. Tento českobudějovický rodák žijící dlouhá léta v Mnichově zanechal městu řadu významných prací, z nichž nejdůležitější je křížová cesta v chrámu sv. Mikuláše a portréty významných budějovických osobností (Dr. August Zátka, první volený starosta Otakar Svoboda, aj.) František Bohumil Doubek studoval nejprve na pražské Akademii a posléze přešel do Mnichova. Stejně jako většina jeho vrstevníků absolvoval několik studijních cest do zahraničí, z nichž největší dojem v něm zanechala Francie, kam se pak ještě několikrát vrátil. Po první světové válce se vrátil do Čech a několik let žil opět v Českých Budějovicích. Právě v této době vytvořil výše zmíněná, důležitá díla pro České Budějovice. Následně odešel do Prahy, kde vytvořil obrazy s náboženskou tematikou, portrét prezidenta Tomáše G. Masaryka a další. Na sklonku života odešel do Ústavu opatrovnické péče v Novém Jičíně, kde také 26. října 1952 zemřel. Pohřben byl na místním hřbitově v největší tichosti, za přítomnosti několika řádových sester a místního holiče. Cílem této práce je podat co nejpřesnější informace o Doubkově životě a ucelený seznam malířova životního díla.
František Bohumil Doubek (1865 - 1952) - Life and work of the czech - bavarian painter
Keywords: Malíř; České Budějovice; Mnichov; 19. a 1. polovina 20. století; Painter; Czech Budweis; München; the 19th and the first half of the 20th century