Sestup ve spirále - Košnarová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
Disertační práce se zabývá tvorbou Věry Linhartové (1938), která ve svém díle propojuje tři kulturní a jazykové oblasti: českou, francouzskou a východoasijskou (čínskou a japonskou). V centru pozornosti stojí její beletristické texty všech žánrů (próza, poezie, rozhlasové hry); pozornost je zaměřena na postupné konstituování její poetiky a její proměnu po odchodu do Francie (1968), kde autorka začala psát francouzsky. Literární tvorba je ovšem usouvztažněna i s jejími odbornými pracemi z oblasti výtvarného umění a literatury. Tvorba Linhartové je zkoumána v kontextu antiiluzívní literatury 20. století, ale také v kontextech výtvarného umění a filosofie. Zvláštní zřetel je brán na souvislosti s francouzskou skupinou Vysoká hra.
Descent in the Spiral