Zhodnocení nauky o manželství v Gaudium et spes a v Amoris laetitia - Janoušek, Petr (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá pohledem na učení církve v otázce rodiny a manželství. První kapitola se věnuje historickému pohledu na manželství a rodinu od počátku do Druhého vatikánského koncilu. Druhá část představuje učení koncilu o manželství, zvláště v konstituci Gaudium et spes. Ve třetí části sledujeme vývoj myšlenek z Gaudium et spes v církevním učení a nová témata v církevním učení o manželství. Čtvrtá část se zabývá biskupskou synodou o rodině, která probíhala ve dvou zasedáních: mimořádná synoda v říjnu 2014 a formou řádné synody v říjnu 2015. Závěrečná část se věnuje posynodální apoštolské exhortaci o lásce v rodině Amoris laetitia papeže Františka. Cílem této práce bylo porovnat pohled církve na manželství v Gaudium et spes a v Amoris laetita a zjistit, v čem se od sebe liší.
Evaluation of the Curch doctrine about marriage in Gaudium et Spes and in Amoris Laetitia
Keywords: rodina; manželství; církevní dokument; pastorace; koncil; synoda; family; marriage; church document; pastoral work; synods; Second Vatican Council