Změna ekonomiky dýchání při zátěži vlivem předchozí aplikace dechových cvičení vycházejících z Wim Hof metody do rozcvičení - Marko, David (Jihočeská univerzita, 2021)
Wim Hofova metoda je v dnešní době celosvětový fenomén. Cílem práce je zjistit zda aplikací dechového cvičení, vycházejícího z WHM, dojde k ovlivnění dechové ekonomiky při následné spiroergometrii u adolescentních běžců a běžkyň (14 chlapců a 14 dívek). Běžci a běžkyně absolvovali dva identické zátěžové testy v rozmezí 3 dnů, kdy před jedním z testů bylo bezprostředně provedeno dechové cvičení obsahující tři kola řízené hyperventilace a následné maximální zádrže dechu. Spiroergometrický test se skládal ze 4 dvouminutových zátěžových fází 1, 2, 3, a 4 W-kg-1. Po aplikaci dechového cvičení došlo k významnému ovlivnění kinetiky VO2 (5,09 %, 3,11 %, 1,55 % a 3,39 % nárůst v jednotlivých zátěžových fázích testu). K významnému nárůstu hodnot došlo také u parametru VO2-HR-1 (7,89 %, 5,02 %, 6,78 % a 6,9 %). Menší hodnoty byly naopak naměřeny pro parametr RER, kde byla významnost prokázána u prvních třech fází (7,53 %, 2,94 %, 2,7 % a 0,85 %). Parametry VE, VT a BF nebyly významně ovlivněny. Významné rozdíly nebyly naměřeny ani u změny zapojení dechových sektorů. Z výsledů práce vyplívá, že vlivem dechového cvičení, obsahující řízenou hyperventilaci a zádrže dechu, lze akcelerovat kinetiku spotřeby kyslíku, což může vést k usnadnění vytrvalostního výkonu.
Change in breathing economics during exercise due to previous application of breathing exercises based on the Wim Hof method to warm up
Keywords: Wim Hof metoda; spiroergometrie; kinetika VO2; dechový stereotyp; běžci; adolescenti.; Wim Hof metod; spiroergometry; breathing stereotype; runners; adolescents.