ZAMĚSTNANOST OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM NA TRHU PRÁCE V OKRESE ČESKÉ BUDĚJOVICE A ZNOJMO - Dvořáková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2007)
Mnoho osob se zdravotním postižením, nemůže vykonávat profesi, na kterou má kvalifikaci. Zdravotní postižení je situace, která výrazným způsobem ovlivňuje život z hlediska biologického, psychologického, spirituálního, ale také sociálního. Člověk díky svému postižení musí přijmout nový způsob života, musí se nově vzdělávat, vytváří si nové sociální kontakty, zvyká si na nové prostředí, prakticky se mění způsob jeho života. Na každé osobě je jak se vyrovná se svým zdravotním postižením, tak i s těmito novými situacemi, které přináší krize do různých dimenzích lidského života. Zaměstnavatelé, pracovníci úřadu práce, rodina i ostatní lidé by mohly osobám se zdravotním postižením pomoci tím, že se jim budou snažit vytvořit podmínky, aby mohly nadále působit ve svém původním prostředí, kde se dotyční cítí nejlépe. V životě jsou i situace, kdy osoby se zdravotním postižením nemohou do zaměstnání vůbec docházet a vykonávat je. Pro tyto osoby by bylo nejlepší zajisti kontakt se společenským prostředím, aby byl zajištěn nejen sociální ale i psychický a spirituální rozvoj a nedošlo tak ke zhoršení nejen zdravotního stavu osob.
THE EMPLOYMENT OF DISABLED PEOPLE IN LABOUR MARKET IN ČESKÉ BUDĚJOVICE AND ZNOJMO REGIONS
Keywords: osoba se zdravotním postižením; zaměstnanost; okres; České Budějovice; Znojmo; nezaměstnanost; handicapped people; employment; region; České Budějovice; Znojmo; unemployment