Volný čas jako prostor seberealizace i sebepřekročení jedinců v produktivním věku - Štěpánková, Václava (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá seberealizací a sebepřekročením jedinců vybraného období produktivního věku v prostoru jejich volného času. Teoretická část na základě odborné literatury popisuje funkce i faktory volného času a jeho vývoj od antiky po současnost, charakterizuje střední věk a jeho specifika z hlediska vývojové psychologie a dále se snaží o uchopení klíčových pojmů seberealizace a sebepřekročení. Praktická část práce se zabývá výzkumným šetřením preferencí volnočasových aktivit zaměstnaných jedinců ve střední dospělosti se zaměřením na seberealizaci a sebepřekročení. Popisuje použité metody v provedeném šetření, vyhodnocuje získaná data a na závěr výsledky výzkumu shrnuje.
Free time as an opportunity for self-realization as well as self-surpassing of individuals at the productive age
Keywords: seberealizace; sebepřekročení; volný čas; produktivní věk; střední dospělost; postmoderní společnost; výzkumné šetření; preference; volnočasové aktivity; self-realization; self-surpassing; free time; productive age; middle age; postmodern society; research; preference; leisure-time activities