Vzájemné vnímání seniorů a teenagerů - Lidová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se skládá ze dvou částí, teoretické a praktické. V rámci teoretické části se zabývám charakteristikou dospívání a stárnutí. Popisuji pubescenci, adolescenci, stárnutí, stáří, seniory se všemi změnami, které tato životní období s sebou přinášejí. Dále se věnuji také problematice zvané ageismus-čili diskriminace z důvodu věku. Praktická část mé bakalářské práce je založena na výzkumu a výsledcích, které jsem díky němu získala. Úkolem celé této práce bylo pomocí sémantického diferenciálu názory teenagerů na seniory a naopak. Můj záměr byl takový, abych od respondentů, které jsem o vyplnění mých záznamových archů požádala, zjistila, zdali vůči druhé věkové generaci mají nějaké předsudky a stereotypy. Pro obě cílové skupiny jsem měla připravené stejné záznamové archy, které se skládaly z vlastností, kde každá měla na druhé straně protikladnou hodnotu. Jednalo se například o vlastnosti jako pomalý-rychlý, krásný-ošklivý, pořádný-nepořádný, komunikativní-nekomunikativní a podobně. Ve výsledcích hodnocení jednotlivých vlastností od respondentů zastupujících generace jsou rozdíly, avšak z celkových výsledků je patrné, že obě skupiny se navzájem vnímají pozitivně. Tato bakalářská práce může být použita pro další publikační činnost a jako možný podklad při řešení ageismu.
Mutual perception of seniors and teenagers
Keywords: Adolescence; ageismus; předsudek; pubescence; stárnutí a stáří; stereotyp; Adolescence; ageing; ageism; prejudice; puberty; stereotype