Zdravotně sociální aspekty plánování otcovství - Cápová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2014)
Disertační práce se zaměřuje na problematiku reprodukčního chování viděné optikou českých mužů v reprodukčním věku. Odborné práce zaměřené na reprodukční chování vypovídají především o ženách. Stále častěji je ale poukazováno na to, že zahrnutí mužů do studií o plánování rodičovství a reprodukčního chování je důležité. Ženy i muži mají důležitý vliv na rozhodování o příchodu potomků na svět. Data byla v kvalitativně zamřeném výzkumu získána polostrukturovanými rozhovory se 170 českými muži ve věku mezi 25 a 50 lety. K analýze výzkumných dat byla použita metoda zakotvené teorie. Výsledky poukázaly na přítomnost silného sociálního tlaku na podmínky vhodné pro zahájení reprodukčních plánů a s tím spojené obtížné rozhodování o tom, kdy se rodiči stát. Ukázalo se, že odpovědnost a praktické rozhodování je ponecháváno spíše na ženách. Významné téma u poruch plodnosti bylo identifikováno jako obava mužů z neschopnosti zplodit geneticky vlastní dítě. Práce věnuje pozornost též prevenci poruch reprodukčního zdraví u mužů.
Health and Social Aspects of Fatherhood Planning
Keywords: plánování rodičovství; otcovství; kontracepce; reprodukční zdraví; kvalitativní výzkum; Family Planning; Fatherhood; Birth Control; Reproduction Health; Qualitative Research