Studium alelopatických vlastností druhů rodu netýkavka (Impatiens L.) - Krejčová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Všechny tři druhy netýkavek (Impatiens L.) obsahují řadu sekundárních metabolitů ze skupiny fenolických látek, např. naftochinony. Tyto látky se řadí mezi alelochemikálie, mohou ovlivňovat klíčivost a růst jiných rostlin. Extrakty z netýkavek (listy, kořeny) a jejich frakce tedy mohou negativním způsobem ovlivnit klíčivost a růst vybraných plevelných druhů. Poznatky o alelochemickém působení netýkavek na jiné rostliny mohou mít významný dopad na ekologizaci zemědělství při zavádění alternativních herbicidů.
Study of allelopathic effects in species of Impatiens genus (Impatiens L.)
Keywords: netýkavky; rostlinné invaze; alelopatie; testy toxicity; Impatiens; plant invasion; allelopathy; test toxicity