Analýza vlivu jógových cvičení na psychický stav u osob s roztroušenou sklerózou - Sedláček, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá analýzou vlivu jógových cvičení na psychický stav u osob s roztroušenou sklerózou. V analytické části práce je popsána roztroušená skleróza, přiblížena jógová cvičení, popsán vliv fyzické aktivity a dechových cvičení na organismus. K vytvoření syntetické části práce byla vybrána skupina lidí nemocných roztroušenou sklerózou, se kterými byla aplikována jógová cvičení. K vytvoření této práce byla sestavena tréninková jednotka jógových cvičení, která byla prováděna po dobu tří měsíců. Ke sledování aktuálního psychického stavu jedinců bylo použito dotazníku Profilu nálad, POMS, před a po cvičení. Data, která byla naměřena, byla vyhodnocena v programu MS Excel, převedena do tabulek a grafů a porovnána s výsledky prací zaměřených na podobné téma. Výsledky práce potvrdily, že jógová cvičení mají pozitivní vliv na psychických stav osob s roztroušenou sklerózou.
The analysis of application yoga on the mental state for a people with multiple sclerosis
Keywords: analýza; roztroušená skleróza; jóga; jógová cvičení; POMS; zdraví; dechová cvičení; analysis; multiple sclerosis; yoga; yoga's exercises; breathing technique; workout; health