Jazyková analýza barokního textu - Vojtová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Hlavní náplní bakalářské práce je jazyková analýza barokního textu. Práce je rozdělena do dvou častí - teoretické a praktické. V teoretické části podávám stručnou charakteristiku barokního období, barokního jazyka a kazatelství. V praktické části se zabývám tiskem textu, hláskoslovím a morfologií textu. Rozbor barokního kázání je založen na výzkumu formálních prostředků, kterých autor využívá v textu. Tyto prostředky pak porovnávám s prostředky současné češtiny. Zároveň se snažím na tomto barokním textu dokázat, že čeština doby barokní nebyla jazykem úpadkovým.
Linguistic analysis of baroque text
Keywords: baroko; jazyková analýza; hláskosloví; morfologie; baroque; linguistic analysis; phonology; morphology