Analýza úvěrů a půjček - požadavky poskytovatelů na finanční účetnictví podniku - Staněk, Milan (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce je v teoretické části popsat možné zdroje financování podniků i fungování finančních trhů a vymezit pojem finančního zprostředkovatele. Dále charakterizovat bankovní obchody a jejich zásady. V neposlední řadě zohlednit možnost dotační politiky jako zdroj financování a analyzovat konfrontační vztahy mezi finančními institucemi a podniky v oblasti cizích zdrojů financování podnikatelského subjektu (tj. při poskytování úvěrů, půjček, příp. ostatních zdrojů). Cílem praktické části je aplikovat uvedenou analýzu v podmínkách vybraného podnikatelského subjektu. Konkrétně představit projekt, který by chtěla společnost v budoucnu realizovat. Hlavním úkolem je zjistit vhodné varianty financování a stanovit nejvhodnější variantu. Dále také zhodnotit finanční situaci podniku pomocí finanční analýzy a posoudit, zda dokáže společnost získat požadované prostředky pro realizaci svého projektu.
Analysis of credits and loans - requirements for financial accounting of the selected entity
Keywords: úvěr; úvěrový proces; půjčka; zdroje financování; credits; credit process; loans; source of funding