Podstata a význam klinické pastorační péče v perinatologických centrech (se zaměřením na rodinu) a možnosti následné pastorační péče - Hrachovcová, Hana (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá podstatou a významem klinické pastorační péče v perinatologických centrech (se zaměřením na rodinu) a možnostmi následné pastorační péče. Danou problematiku otevírá stručná charakteristika rodiny a pojednání o těhotenství a dítěti. Následuje seznámení s oborem perinatologie a nastínění péče v perinatologických centrech (s přednostním pohledem na oddělení pro riziková a patologická těhotenství, porodní sál, neonatologickou JIRP a oddělení šestinedělí), zmíněny jsou vybrané rizikové a patologické stavy v perinatologii, stejně jako specifické konfliktní situace v perinatologii. Následuje nastínění problematiky počátku individuálního lidského života, jež přechází v další velmi diskutabilní otázku, dotýkající se práva člověka na (zdravé) dítě a pohled na etické problémy reprodukce. Dále již práce směřuje k vymezení podstaty a významu klinické pastorační péče v perinatologických centrech a do oblasti možností následné pastorační péče. Téma uzavírá kapitola dotýkající se svobody člověka a jeho odpovědnosti za učiněná rozhodnutí.
The nature and importance of clinical pastoral care in perinatal centres (with an emphasis on family support) and the possibility of subsequent pastoral care
Keywords: Rodina; rodiče; dítě; perinatologie; perinatologická centra; reprodukce; těhotenství; porod; klinická pastorační péče; pastorační pracovník; etika; lidský život; svoboda člověka; odpovědnost; Písmo svaté; Ježíš Kristus; Family; parents; child; perinatology; perinatal centers; reproduction; pregnancy; childbirth; clinical pastoral care; pastoral worker; ethics; human life; human freedom; responsibility; Holy Scripture; Jesus Christ.